عملیات اچ ۳؛ بزرگترین عملیات هوایی دنیا

از قصه‌ی ما
اچ 3.jpg

امیر سرتیپ دوم خلبان بازنشسته فرج الله براتپور روز سه شنبه در سالروز انجام عملیات حمله به اچ 3 در 15 فروردین 1360 به تشریح اجرا و انجام بزرگترین عملیات هوایی دنیا پرداخت. وی توضیح داد: طبق اطلاعات دریافتی ما نیروی هوایی ارتش بعثی صدام برای اینکه از آسیب های ناشی از عملیات خلبانان تیز پرواز نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در امان باشد بخش بزرگی از ادوات جنگی و تجهیزات نظامی خود را از جمله هواپیماهای توپولف 22 و میگ های 25 به دورترین نقطه از خاک خود در 3 پایگاه هوایی به نام الولید در منطقه اچ 3 و در 50 کیلومتری مرز اردن مستقر کرده بود.

پایگاه الولید در مختصات جغرافیایی ’55 – 32 شمالی، ’44 – 39 شرقی یک پایگاه دور افتاده نسبت به خطوط تماس ارتش عراق و ایران بود و از نظر پدافند هوایی متحرک با هواپیماهای میگ -21 دفاع و حفاظت می شد در حالی که پدافند زمین به هوای این پایگاه را موشک های سام -6 و سام -3 و سام -2 به همراه توپ های ضد هوایی 30 میلیمتری و 23 میلیمتری تشکیل داده بودند.
== طرح عملیات اچ 3
==
با توجه به موقعیت جغرافیایی این پایگاهها و اینکه از بُرد سلاح ها و جنگنده بمب افکن های ایران دور بودند همواره به عنوان دپوی هواپیماهای نظامی و غیر نظامی عراق در آمده بود.

این پایگاهها شامل 3 فرودگاه بودند که به فواصل 12 ناتیکال مایل از یکدیگر سه راس مثلثی را تشکیل می دادند و هر سه فرودگاه به نامهای ‘H3-A’ ،’H3-B’ و’H3-C’ نامگذاری شده بودند و یک باند اضطراری که جاده پهن شده ای بود نیز در فاصله 50 کیلومتری در غرب این سه فرودگاه احداث شده بود. در این عملیات برای نخستین بار در دنیا سوخت گیری هواپیماها در ارتفاع پایین انجام شد که در آن زمان اجرای این عملیات حتی در پیشرفته ترین کشورهای دنیا نیز امکان نداشت.

ساعت یک بامداد 15 فروردین 1360 خلبانانی را که برای انجام این کار درنظرگرفته شده بودند به پایگاه احضار شدند وحکم آنها برای شرکت در عملیات اچ 3 ابلاغ شد.

در آن زمان و برای اجرای عملیات توجیه خلبانان نسبت به نحوه اجرای عملیات نزدیک به دو ساعت به طول انجامید وخلبانان پس از صرف صبحانه به دلیل حفاظت و امنیت بالا در اجرای این ماموریت، لباس پروازشان را نیز در همان مکان پوشیدند. می توان عملیات حمله به اچ 3 را یکی از بزرگ ترین سلسله عملیات هوایی دنیا عنوان کرد که در آن خلبانان تیز پرواز نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی توانستند با حدود 450 دقیقه پرواز، چهار بار سوختگیری هوایی انجام دهند و مسافت 2000 کیلومتری تا پایگاه های الولید (در غرب کشور عراق) را در سکوت مطلق رادیویی در عمق خاک دشمن پرواز کنند که در اجرا و برگزاری آن ما آسیب چندانی ندیدیم و کسی هم شهید نشد.

عملیات اچ 3.jpg
دستور داده شد در این روز مارش پیروزی از طریق صدا و سیما در سراسر کشور نواخته شود و بنابر اظهار نزدیکان حضرت امام(ره) با شنیدن خبر موفقیت نیروی هوایی در اجرای این دستور ، فرماندهی کل قوا بسیار خوشحال شدند به طوری که از آغاز جنگ تا آن روز به این شادابی و خوشحالی دیده نشده بودند و در روز هجدهم فروردین 1360 یعنی سه روز بعد از انجام موفقیت آمیز این عملیات، طراحان و خلبانان و فرماندهان شرکت کننده در این عملیات را به حضور پذیرفتند.

عملیات اچ۳، که از آن به عنوان حمله به پایگاه های هوایی الولید نیز یاد می ‌شود، یکی از عملیات‌ هوایی مهم در جنگ ایران و عراق است که از آن به عنوان یکی از بزرگترین عملیات‌های هوایی دنیا که به نام فانتوم‌ها ثبت شده‌ است، یاد می‌ شود. طی این عملیات فانتوم‌های نیروی هوایی ارتش ایران در تاریخ ۴ آوریل ۱۹۸۱ (۱۵ فروردین ۱۳۶۰) پایگاه هوایی الولید (پایگاه‌های هوایی اچ۳) را در غربی ترین نقطه عراق، در مرز مشترک عراق و اردن بمباران کردند و آن‌ را منهدم ساختند.[۱]

  1. خبرگزاری ایرنا