روستای "لتگاه" مرکز تولید جوراب کشور

از قصه‌ی ما

روستای "لتگاه" مرکز تولید جوراب کشور

روستایی که بیکاری را به زانو درآورد

لتگاه، روستایی بدون بیکار در استان همدان

جوراب-بافی-لتگاه-همدان.jpg

روستای “لتگاه” لالجین قدیمی‌ترین مرکز جوراب‌بافی کشور به‌شمار می‌آید که با بیش از ۵۰ سال قدمت سبب شده تا بیکاری از چهره خانواده‌های این روستا رخت ببندند و حفظ این اشتغال پایدار نیازمند حمایت است.

روستای لتگاه دارای حدود ۲۵۰۰ نفر جمعیت در قالب ۶۰۰ خانوار است که شغل اصلی آنها جوراب‎بافی، کشاورزی و دامداری است.

۲۴۳ واحد تولیدی جوراب در روستای لتگاه فعال است که از این تعداد ۱۲۵ واحد دارای پروانه فعالیت رسمی هستند و مابقی واحدها نیز در حال ساماندهی هستند.

در روستای " لتگاه "از توابع شهرستان بهار استان همدان است و حدود هزارو ۵۰۰ نفر در دویست و پنجاه کارگاه جوراب بافی مشغول کار و تولیدند.

این روستا با جمعیت ۱۸۴۴ نفر و ۵۵۳ خانوار سومین روستای بزرگ بخش لالجین است که اراضی مسکونی این روستا ۵۲ هکتار و اراضی کشاورزی این روستا ۱۱۱۵ هکتار می‌باشد. به‌دلیل قرارگرفتن مرتع این روستا به‌عنوان قطب اصلی دام‌داری در شهرستان بهار، کشت یونجه، گندم، جو، ذرت و علوفهٔ دامی، اغلب به‌صورت آبی رایج می‌باشد.

وجه تسمیهٔ روستا:

دلیل نام‌گذاری این روستا به نام روستای لتگاه، تلاقی دو رودخانهٔ قره‌چای و قوری‌چای در اراضی دشت لتگاه بوده‌است که ابتدا به نام لاتگاه (نام ترکی) به معنای جای جمع‌شدن رسوبات حاصل از سیلاب رودخانه‌ها نام‌گذاری شده بوده‌است؛ که بعدها نام لاتگاه به لتگاه تغییر کرد.

فرهیختگان:

این روستا به‌دلیل موقعیت استراتژیکی یکی از روستاهای موفق در قطب دام‌داری و صنایع کوچک (تولیدی جوراب) در سطح شهرستان بهار و استان می‌باشد. وجود ۱۲۵ کارگاه تولیدی جوراب و ۲۷۳ واحد دام‌داری نقش به‌سزایی در اشتغال روستا داشته‌است؛ به‌طوری‌که تقریباً میانگین بی‌کاری در روستا به صفر رسیده‌است. این روستا از نظر اقلیمی دارای آب و هوای گرم و مرطوب و اراضی این روستا از نوع رسوبی و بسیار حاصل‌خیز می‌باشد. گویش این روستا به زبان ترکی می‌باشد و مذهب شیعه دارند. هم‌چنین اماکن آموزشی در این روستا کامل می‌باشد. امروزه به‌دلیل کاهش آب‌های زیرزمینی، کشاورزی به‌طور محسوسی کاهش یافته و علاوه بر آن به‌دلیل «غیر مجاز بودن»، بیشتر چاه‌های کشاورزی آن پلمپ شده‌است. در سال‌های اخیر، به دلایل متعددی دامداری کاهش چشم‌گیری داشته است. با این حال، هنوز هم یکی از تولیدکنندگان بزرگ گوشت و شیر منطقه به حساب می‌آید. شاید یکی از دلایل متعدد آن، گسترش قابل توجه و رو به رشد کارگاه‌های جوراب بافی باشد؛ البته شاید دلیل مهم‌تر آن، نبود حمایت از تولیدکنندگان باشد. بر اساس اظهار نظرهایی که امروزه در بین تولیدکنندگان وجود دارد، این است که تولید گوشت و شیر، صرفهٔ اقتصادی و سودآوری لازم را ندارد.

منابع

روستای “لتگاه” لالجین قدیمی‌ترین مرکز جوراب‌بافی کشور به‌شمار می‌آید روستای "لتگاه" مرکز تولید جوراب کشور لتگاه یکی از روستاهای استان همدان است