«خداحافظ سالار» حاصل 36 سال مصاحبت با شهیدهمدانی است

از قصه‌ی ما

کتاب «خداحافظ سالار» حاصل 36 سال مصاحبت با شهیدهمدانی است

نویسنده كتاب «خداحافظ سالار» گفت: این كتاب علاوه بر انجام 44 ساعت مصاحبه با پروانه چراغ نوروزی همسر سرلشكر پاسدار شهید حسین همدانی، حاصل 36 سال مصاحبت با شهید است.

نقد و بررسی كتاب ««خداحافظ سالار»

حمید حسام در نشست نقد و بررسی كتاب ««خداحافظ سالار» خاطرات پروانه چراغ نوروزی همسر سرلشكر پاسدار شهید حسین همدانی در فرهنگسرای انقلاب اسلامی با اشاره به چگونگی نگارش این كتاب اظهار كرد: من ضمن شاگردی و ممارست با شهید همدانی در طول 36 سال، با خانواده ایشان هم دور و نزدیك ارتباط داشتم. وی گفت: برای ارائه سند تاریخی غیر از راوی با سایر اعضای خانواده شهید همدانی هم مصاحبه هایی انجام شد اما سوژه محوری در كتاب «خداحافظ سالار» پروانه چراغ نوروزی همسر شهید است. حسام، تطابق مطالب و روایت ها با واقعیت زمانی را از دغدغه های خود در نگارش كتاب «خداحافظ سالار» عنوان كرد و افزود: در مصاحبه با افراد تقدم و تاخر موضوع ها خیلی برای من مهم بوده است.

روند داستانی کتاب

این نویسنده با اشاره به روند داستانی كتاب «خداحافظ سالار» اظهار كرد: این كتاب زندگی خانم چراغ نوروزی را در طول 40 سال، از زمان كودكی، پیش از انقلاب اسلامی، پس از انقلاب، قائله كردستان، هشت سال دفاع مقدس و جایگاه ها و مسئولیت های متعددی كه همسر ایشان داشتند، روایت می كند پس باید ورود به چنین موضوعی، فراتر از شنیدن صرف نویسنده باشد و آن روزها را بود و تجربه كرد. وی گفت: زمانی كه خانم چراغ نوروزی خاطراتش را از سوریه بیان می كند، حتما به شهید همدانی اشاره می كند و در این زمان برای خواننده سوال های متعدد اجتماعی و تاریخی مطرح می شود كه ما چرا در سوریه حضور داریم و مرز بین مسلحین تكفیری در سال 90 چه هست؟ حسام افزود: همچنین در نگارش كتاب «خداحافظ سالار» در بازه زمانی چهار ساله سوالات متعددی برای من پیش آمد كه تلاش كردم روند داستان براساس گفته های راوی و روایت های پیرامونی پیش برود نه براساس تخیل من، البته اطلاعاتی كه از شهید همدانی شنیده بودم نیز گاهی مرا در نگارش كمك می كرد.

شخصیت نویسنده

بهناز ضرابی زاده نویسنده و كارشناس ادبی نیز در این نشست گفت: علاوه بر اینكه ما در حوزه تالیف به دنبال آثاری هستیم كه بتواند در یك جریانی مخاطب را سهیم كند، شخصیت نویسنده باید به گونه ای باشد كه به عنوان یك الگو قلمداد شده و سایر نویسندگان بتوانند به او اقتدا كنند كه حمید حسام به لحاظ اخلاق مداری دارای چنین ویژگی هایی است. وی با اشاره به ویژگی های كتاب «خداحافظ سالار» افزود: زندگی و شناخت از راوی باعث درخشان شدن آثار خاطره نگاری می شود، متاسفانه شیوه ای در خاطره نگاری شیوع پیدا كرده كه مصاحبه هایی تهیه شده و نویسنده آنها را تدوین می كند و ممكن است نویسنده هیچ گاه راوی را نبیند و با او ارتباط نداشته باشد اما موضوع با اهمیت در چنین آثاری، زندگی كردن با راوی و همذات پنداری با اوست. ضرابی زاده گفت: آقای حسام برای تالیف كتاب، سی و چند سال خانواده شهید همدانی را می شناخت و گویی او جزئی از این خانواده است و در نهایت داستان به شیوه صمیمی برای مخاطب روایت می شود.

خاطره نگاری در حوزه دفاع مقدس

نویسنده كتاب «دختر شینا» اظهار كرد: من اعتقادی به زنانه یا مردانه نویسی ندارم كه زنان خاطرات زنان را بنویسند و مردان خاطرات مردان را، اگر نویسنده مهارت لازم را داشته باشد، موفق است. وی ابراز امیدواری كرد: خاطره نگاری با قوت بیشتری در حوزه دفاع مقدس، ایثار و شهادت رشد كرده و به شكوه و بالندگی برسد. سردار گلعلی بابایی نویسنده و كارشناس ادبی نیز در این نشست گفت: من در كتاب «پیغام ماهی ها» زندگی شهید همدانی را از زمان تولد تا شهادت روایت كردم اما یك موضوعی برای من مبهم بود كه چنین فردی چگونه در همه عرصه ها انرژی قابل توجهی داشته و فعال بوده كه با انتشار كتاب «خداحافظ سالار» دریافتم كه شهید همدانی به یك كوه تكیه داشته، در تمامی عرصه ها همسرشان همراهشان بوده و پشت صحنه زندگی این شهید جذاب بود.

نیمه پنهان شهدا

وی با اشاره به اینكه نیمه پنهان شهدا، خانواده های آنان است، افزود: همسر شهید همدانی در كتاب «خداحافظ سالار» وقایع را با صداقت بیان كرده و این موضوع باعث جذابیت اثر برای مخاطب می شود، متاسفانه شهدای مدافع حرم فرصتی برای روایت خاطراتشان نداشتند و امیدوارم روزی باشد كه خاطرات این شهدا هم تالیف شود. در بخش دیگری از این نشست پروانه چراغ نوروزی همسر شهید همدانی درباره موافقت با انتشاری كتابی با موضوع زندگی او و شهید همدانی گفت: در طول سالها زندگی با شهید همدانی مشاهده می كردم ایشان برای ثبت و ضبط خاطرات شهدا و ایثارگران وقت بسیاری صرف كرده و معتقد بودند كه این خاطرات باید حفظ و به نسل های آینده منتقل شود و براین اساس برای نگارشی كتابی درباره خاطرات زندگی خودم موافقت كردم.

یادآور بسیاری از خاطراتی است كه در سی و چند سال با پدر داشتیم

چراغ نوروزی افزود: بعضی از خاطرات من علاوه بر كتاب «خداحافظ سالار» می تواند در قالب چندین اثر دیگر هم منتشر شود و برای نسل جوان آموزنده باشد. وهب همدانی فرزند شهید همدانی نیز درباره كتاب «خداحافظ سالار» گفت: این كتاب یادآور بسیاری از خاطراتی است كه در سی و چند سال با پدر داشتیم، حضور او در خانواده كم اما تاثیرگذار بود و آقای حسام ابعاد مختلف شخصیت شهید همدانی را به عنوان یك سردار نظامی، همسر و پدر به خوبی در این كتاب ارائه كردند. وهب همدانی گفت: به عقیده من كتاب های دیگری را می توان درباره سایر شهدا و جنگ تحمیلی نوشت كه برای تمام اقشار جامعه قابل استفاده باشد. مهدی همدانی دیگر فرزند شهید همدانی نیز با اشاره اینكه بحث سوریه، بحث روز است و كتاب ابتدا از وقایع سوریه آغاز شده و برای مخاطب جذاب است، گفت: اتفاقاتی كه در سوریه رخ داده مانند اتفاقات در دوران دفاع مقدس با استفاده از ابزار هنر به خوبی نمایش داده می شود.

كتاب «خداحافظ سالار» خاطرات پروانه چراغ نوروزی

كتاب «خداحافظ سالار» خاطرات پروانه چراغ نوروزی از همراهی با همسرش در روزهای مبارزه است، داستان این كتاب از سال 1390 آغاز می شود كه شهید همدانی خانواده خود را در اوج بحران سوریه كه دمشق در آستانه سقوط بود، آگاهانه به دمشق می‌برد. زندگی شهید همدانی مملو از حادثه، مجروحیت، گمنامی و كارهای بزرگی است كه ناشناخته مانده، بخشی از كتاب «خداحافظ سالار» به خاطرات و نقش شهید همدانی در تاسیس سه لشكر سپاه در سال‌های دفاع مقدس و ماموریت‌های متعددی از جمله حضور وی در آفریقا و در نهایت دفاع از حرم اهل‌بیت(ع) در سوریه می‌پردازد. سردار سرلشگر شهید حسین همدانی (ابو وهب) در سال 1329 در شهرستان آبادان دیده به جهاد گشود و در سن 61 سالگی پس از چهل سال مجاهدت و نبرد در راه اسلام در تاریخ 16 مهرماه 94 در نبرد با تروریست های تكفیری در سوریه به فیض شهادت نایل آمد. فرماندهی لشكر 32 انصارالحسین استان همدان، فرماندهی لشكر 16 قدس استان گیلان، معاونت عملیات قرارگاه قدس، فرماندهی قرارگاه نجف اشرف و فرمانده لشكر 4 بعثت، رئیس ستاد نیروی زمینی سپاه پاسداران، جانشینی فرماندهی نیروی مقاومت بسیج سپاه (دو دوره)، مشاور عالی فرمانده كل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، جانشین سازمان بسیج مستضعفان، عضو هیات امنای هیات رزمندگان و فرماندهی سپاه محمد رسول الله (ص) تهران از جمله مسئولیت های سردار حسین همدانی بود.

Khoda-hafez-salar-500x500.jpg
N82894365-72302968.jpg


منابع

كتاب ««خداحافظ سالار» خاطرات پروانه چراغ نوروزی همسر سرلشكر پاسدار شهید حسین همدانی شروع کتاب از بحران سوریه و دمشق آغاز می شود