روستای پشته روستای نمونه دوستدار کتاب

از قصه‌ی ما
نسخهٔ تاریخ ‏۴ ژانویهٔ ۲۰۲۱، ساعت ۰۹:۳۹ توسط Tkaaraazmaa (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «با معرفی روستاهای دوستدار کتاب در ششمین جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتا...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

با معرفی روستاهای دوستدار کتاب در ششمین جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب، روستای پشته دهستان ایسین شهرستان بندرعباس واقع در استان هرمزگان، به عنوان یکی از روستاهای برگزیده شناخته شد.

روستای دوستدار کتاب

زهرا پور حسن، کتابدار کتابخانه عمومی فرهیختگان روستای پشته دهستان ایسین است.

وضعیت روستا

روستای پشته حدود ۳۸۰۰ نفر جمعیت دارد. عده ای از ساکنان روستا به کشاورزی مشغول و تعداد زیادی از افراد نیز در بندرعباس شاغل هستند و به دلیل فاصله اندک روستا تا شهر، رفت و آمد می کنند.


بسیاری از افراد،‌ ضمن اینکه کتابی به امانت می گیرند و یا کودک خود را در آمدن به کتابخانه همراهی می کنند، با من از مشکلات خانوادگی خود در زمینه همسرداری و فرزندپروری نیز می گویند، به این امید که چاره مشکل را در میان کتاب ها بیابند.

کلاس های مشاوره

این نیاز، مقدمه شکل گیری کلاس های مشاوره در کتابخانه فرهیختگان بود. بعد از هماهنگی با اداره کتابخانه های عمومی شهرستان،‌ با همکاری بهزیستی، کلاس های مشاوره،‌ یک بار در ماه به صورت رایگان برگزار می شود.

موضوعات این کلاس ها

مهارت های زندگی، فرزندپروری، همسرداری عمده ترین موضوعات این کلاس ها است. در خلال برگزاری این کلاس ها، مرتبط با موضوع مورد بحث، نشست های کتابخوان نیز برگزار می شود و شرکت کنندگان با مطالعه کتابی در زمینه موضوعی مورد نظر، به درک و دریافت بهتری از موضوع می رسند.

تغییر رفتار مراجعان

این کلاس ها ضمن اینکه بسیار مورد علاقه و استقبال اهالی روستا، به ویژه بانوان،‌ قرار گرفته، منجر به تغییر رفتار مطالعاتی آنان نیز شده است. بسیاری از مراجعانی که پیش از این تنها سراغ کتاب های داستان و رمان می رفتند، حالا دیگر مخاطب منابع روانشناسی هستند.


جمع خوانی کتاب

از دیگر برنامه های موفق کتابخانه فرهیختگان طرح «شنبه ها و یکشنبه های با کتاب» بوده است. این برنامه ویژه دختران و پسران دانش آموز برگزار می شود و طی آن دانش آموزان در کنار یکدیگر ساعتی را به کتاب خوانی می گذرانند. تجربه این برنامه،‌ به من آموخت که نوجوانان از مسابقات کتابخوانی بسیار استقبال می کنند، به همین دلیل «شنبه ها و یکشنبه های با کتاب» خیلی وقت ها به مسابقه کتابخوانی اختصاص می یابد. از آنجاکه معمولا از هر منبع، تعداد محدودی در کتابخانه وجود دارد، ما ابتدا کتاب را جمع خوانی می کنیم و در نهایت من پرسش هایی از آن طرح می کنم. این برنامه ضمن افزایش تمرکز نوجوانان به تقویت مهارت خوانداری آنان نیز منجر شده است.

آموزش کاردستی

کتابدار کتابخانه عمومی فرهیختگان روستای پشته دهستان ایسین برگزاری کلاس های خلاقیت، را از دیگر برنامه هایی دانست که بسیار مورد استقبال کودکان قرار گرفته است. وی در این خصوص گفت: با توجه به حضور کودکان در طول هفته در مدارس، کلاس های خلاقیت روزهای پنج شنبه با عنوان «پنج شنبه های خلاق» تشکیل می شود. در این برنامه ساخت کاردستی را به دانش آموزان آموزش می دهم و از آنان می خواهم با استفاده از کاردستی هایی که ساخته اند، داستانی تعریف کنند. استقبال کودکان از این برنامه به قدری است که، خیلی وقت ها روزهای پنج شنبه پیش از باز شدن کتابخانه، پشت در منتظر می مانند.

تعامل با مراکز فرهنگی روستا

تعامل با مراکز فرهنگی روستا همچون کانون مسجد کوثر، پایگاه بسیج الزهرا، مدارس و مهدهای کودک و نیز حمایت دهیاری و شورای روستا از برنامه های فرهنگی کتابخانه فرهیختگان را از عوامل موثر در معرفی روستای پشته به عنوان روستای برگزیده دوستدار کتاب کشور دانست.

منبع:

نهاد کتابخانه های عمومی کشور