مسجد دروازه فین کاشان

از قصه‌ی ما
محراب مسجد آیت الله رضوی کاشان
مسجد آیت الله رضوی کاشان

تأسیس:

این مسجد قبل از سال 941 قمری بنا شده است.

معماری و هویت مکانی مسجد:

این مسجد در خیابان ملامحسن فیض‌کاشانی واقع شده است. این مکان مقدس با زیربنای 400 متر مربع در سه طبقه ساخته شده است.

موقوفات مسجد:

از موقوفات مسجد می‌توان مجتمع پزشکی تجاری آیت‌الله رضوی را نام برد که سه طبقه می‌باشد و درآمدش برطبق اساسنامه ثبتی این موقوفه برای تحصیل، معیشت، و ازدواج ایتام اختصاص دارد.

امامان جماعت :

آیت‌الله العظمی سیدمحمدحسین رضوی قبل از سال 1345، آیت الله سیداسدالله خراسانی از سال 1345 تا 1389 و آیت‌الله شیخ احمد اسلامی‌تبار از سال 1345 تا سال 1375، حجت‌الاسلام محمدرضا اسلامی‌تبار از سال 1375 تا الان که نماز جماعت مغرب و عشاء را اقامه می‌کنند و حجت‌الاسلام سیدعلی خراسانی از سال 1389 تا الان که نماز جماعت ظهر و عصر را اقامه می‌کنند.

فعالین مسجد:

از فعالین مسجد از دوران قبل از انقلاب و شروع کارهای فرهنگی و سیاسی میتوان آیت الله سیداسدالله خراسانی، آیت‌الله شیخ‌احمد اسلامی‌تبار(پدر شهیدان حسین و علی اسلامی‌تبار)، حاج اصغر مژده، حاج ابراهیم خاشعی، حسین فراتی، حاج حسن ستوده و... را نام برد.

شهدای مسجد: این محله تعداد 72 شهید در دوران دفاع مقدس تقدیم این انقلاب کرده است که اکثر این شهدا نیروهای این مسجد هستند.

رویدادها و فعالیت‌های شاخص مسجد:

1-شروع تظاهرات‌ها و راهپیمایی‌های قبل از انقلاب از این مسجد بوده است و اولین راهپیمایی شبانه در کاشان از این مسجد آغاز می‌شود که به طرف مسجد گذرباباولی حرکت می‌کنند.

2-در تابستان سال 57 آیت‌الله مبشرکاشانی به دعوت آیت‌الله سیداسدالله خراسانی در ماه مبارک رمضان جهت سخنرانی به این مسجد می‌آیند و هرروز بعداز نماز ظهر و عصر منبر می‌رفتند که در یک روز مأمورین شهربانی به مسجد هجوم می‌برند و ایشان و عده‌ای از مردم را دستگیر می‌کنند.

3-در تاسوعای سال 57 هیئت این مسجد جهت عزاداری به خیابان امام خمینی می‌روند و با هیئت حضرت ابوالفضل(ع)آنجا یکی می‌شوند و به طرف کلانتری دروازه اصفهان کاشان جهت تسخیر آنجا حرکت می‌کنند داخل نخل هیئت چوب‌های دستی تعبیه شده بود که وقتی به محل رسیدند با مأمورین کلانتری درگیر می‌شوند و چندین نفر مجروج و به شهادت می‌رسند.

4- مراسم چهلم شهدای قم، تبریز و یزد نیز در این مسجد برگزار شده است.

5-در دوران دفاع مقدس به علت شهادت اعضای شورای پایگاه این مسجد، این پایگاه 4 مرتبه منحل می‌شود که هر دفعه شورای آن به شهادت می‌رسند و از این مسجد و پایگاه همیشهیک گردان نیرو در جبهه حضور داشته است.

6-مراسم يادواره سردار رشيد اسلام حاج‌حسين صنعتكار و 72 تن از شهداي پايگاه ملامحسن فيض‌کاشانی هر ساله در این مسجد برگزار می‌گردد.

کتابخانه:

در سال 1346 بعداز فوت آیت‌الله سید محمدحسین رضوی در اطراف این مسجد و در حسینیه چهل تن به همت فرزند وی سیدفخرالدین رضوی و اخوان ستوده فاز اول کتابخانه راه‌اندازی شد و فاز دوم آن در طبقه دوم در سال 1380 کلید خورد و الان این کتابخانه 12000 جلد کتاب دارد.

فعالیت نظامی:

گشت‌هایمحله محور با حضور نیروهای مردمی و انقلابی در اوایل انقلاب با محوریت این مسجد برگزار می‌شود و آموزش‌های نظامی در دوران دفاع مقدسدر پایگاه مسجد برقرار بوده است.

پایگاه بسیج و کانون فرهنگی مسجد:

پایگاه بسیج این مسجد به نام ملامحسن فیض کاشانی است که جزء اولین پایگاه‌های بسیج کاشان می‌باشد در سال 1359 تأسیس می‌شود. و همچنین کانون فرهنگی هنریرضوی در سال 1363 با هدف انجام فعالیت‌های فرهنگی هنری و با برگزاری کلاس‌های آموزش قرآن، احکام، عقاید به همراه اردوهای زیارتی و سیاحتی مثل مشهد مقدس، شیراز، همدان، تشکیل گروه سرود و تئاتر تأسیس می‌شود.

پشتیبانی و کمک‌رسانی:

حسنیه چهل تن این مسجد مرکز ستاد جذب و هدایت کمک‌های مردمی کاشان بوده است.

صندوق قرض‌الحسنه و مؤسسه خیریه:

صندوق قرض‌الحسنه انقلاب اسلامی واقع در میدان قاضی اسدالله در سال 1359 که متعلق به این مسجد است تأسیس می‌شود.

حسینیه چهل تن

هیئت مذهبی:

هیئت حیدری کاشان که بیش از 100 سال از تأسیس آن می‌گذرد و الان در اطراف مسجد و در حسینیه چهل تن مرکز عزاداری آن‌ها قرار دارد.

برنامه‌ها و فعالیت‌های روتین فعلی مسجد:

1-اقامه نماز جماعت صبح، ظهر،عصر، مغرب و عشاء

2- قرائت حدیث شریف کساء، دعای توسل و دعای کمیلدر هفته

3-مراسم عزاداری ماه محرم و صفر و ایام فاطمیه و مراسم جشن و سوگواری در مناسبت‌های ملی و مذهبی

4-شرح و بیان نهج‌البلاغه یکشنبه شب‌ها توسط حجت‌الاسلام محمدرضا اسلامی‌تبار

منبع

اسناد دفتر مطالعات جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی کاشان