مسجد و مدرسه میانچال کاشان
تاریخچه و ساخت مسجد:
مسجد و مدرسه میانچال مربوط به معماری دوران صفوی واقع در راسته بازار میانچال کاشان است. که درتاریخ بیست وسوم مرداد ماه یکهزار و سیصد و هفتاد و هشت طی شماره 2370 به عنوان یکی از آثار ملّی ایران به ثبت سازمان میراث فرهنگی کشور رسیده است. این مسجد دارای حوض خانه و سرداب بزرگ وآب انبار عمومی آن دوران می باشد که شبستان زمستانی مسجد حدود هشت سال بعداز زلزله 1192 هجری قمری یعنی در سنه 1200 قمری توسط مرحوم ملّامحمود فرزند آقاعلی شیرازی امام جماعت و تولیت و مدرس علوم دینی مسجد و مدرسه در طبقه فوقانی آب انبار عمومی میانچال بازسازی شده است.
ساختمان مسجد و موقعیت مکانی مسجد:
این مسجد در راسته بازار میانچال کاشان واقع شده است و دارای حوضخانه و سرداب بزرگ و آب انبار عمومی آن دوران میباشد که شبستان زمستانی مسجد حدود هشت سال بعد از زلزله 1192 هجری قمری یعنی در سنه 1200 قمری توسط مرحوم ملّامحمود فرزند آقاعلی شیرازی امام جماعت و تولیت و مدرس علوم دینی مسجد و مدرسه در طبقه فوقانی آب انبار عمومی میانچال بازسازی شده است. در سال های اخیر نیز ساختمان توسعه مسجد شامل سالن اجتماعات و وضوخانه عمومی توسط هیأت امنا مسجد و تحت نظر مرحوم حجت الاسلام حاج آقامحمدتقی مدنی کاشانی که عهده دار کامل مسجد و مدرسه بودند، احداث گردیده است.
شخصیت های مسجد:
1-امامان جماعت مسجد: به ترتیب ملامحمود، ملّا زینالعابدین، ملّامحمد، ملّاعبدالرسول مجتهدکاشانی، آیتالله العظمی حاجآقا رضا مدنیکاشانی، حجتالاسلام حاج محمدتقی مدنیکاشانی
2-هیئت امنای مسجد: ظهیر امینآبادی، حسین امینآبادی، مهدی مدنی، علی پورمدنی، حجتالاسلام حسن مدنی
3-واقفین مسجد: مرحوم مجدالدین مدنی
حوادث مهم تاریخی و سیاسی:
این مسجد یکی ازمراکز اجتماعی و سیاسی شهرستان با حضور فعال کسبه متدیّن بازار اسلامی کاشان به شمار میرود. این مسجد به عنوان یکی از مراکز فعال پاتوق انقلاب اسلامی درکاشان قبل و بعد از انقلاب سوابق درخشانی دارد.
1- در اوایل انقلاب سال 57 درساعت 9 شب حدود 200 نفر از بازاریان به منظور حمایت از امام چراغ های مسجد را خاموش کردند و با شعارهای داغ علیه رژیم پهلوی نفرت خود را اعلام کردند در آن شب با دخالت مأموران رژیم متفرق گردید و 3 نفر از انقلابیون دستگیر شدند.
2- پس از مراسم بزرگداشت شهدای 19 اردیبهشت 57 که در این مسجد برگزارشد بود شعار گویان به سوی بازار حرکت کردند و ضمن شکستن شیشه های تعدادی از بانک ها به سینما سیلورسیتی نیز حمله کردند و آنجا را در هم شکستند.
3- برگزاری مراسم چهلم حاجآقا مصطفی خمینی در سال 56
4- سخنرانی های استاد علی اکبر پرورش، فخرالدین حجازی
برنامه ها و فعالیت های فرهنگی، اجتماعی و هنری مسجد
مسجد میانچال کاشان از جمله مساجدی است که در دوران انقلاب، خود به استقبال مدارس شهر رفت و از طریق ارتباط چهره به چهره و بی واسطه با دانش آموزان مدارس و دبیرستان ها ، کادر فرهنگی و انقلابی مسجد را تربیت نمود. 1- تشکیل گروه سرود
2- تشکیل گروه تئاتر
3- تاسیس سن تئاتر در صحن مسجد
4- کتابخانه
5- مدرسه علمیه آیت الله العظمی مدنی
6-طلاب افغانستانی برجسته