محمد رضا جعفری و رادیو فهادان

از قصه‌ی ما
نسخهٔ تاریخ ‏۳ فوریهٔ ۲۰۲۱، ساعت ۱۴:۱۴ توسط ابوالفضل بکرای (بحث | مشارکت‌ها) (ابوالفضل بکرای صفحهٔ محمد رضا جعفری را به محمد رضا جعفری و رادیو فهادان منتقل کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

معرفی

محمدرضا جعفری متولد 1334 در محله فهادان است و در خانواده‌ای مذهبی متولد شده است که این مذهبی بودن جو خانواده در تربیت و آینده او موثر بوده و او را عاشق نجواهای مذهبی کرده است. وی که از طفولیت به رادیو بسیار علاقه مند بود با اوج گیری انقلاب و بایکوت خبری امام و یارانش تصمیم می‌گیرد با فرستنده رادیوی کوچکی برنامه رادیو فهادان را راه اندازی کرده و به عنوان رسانه انقلاب، در آگاه سازی مردم شهر و دیارش نقشی داشته باشد.

 
محمد رضا جعفری

از آنجا که وی در خانواده‌ای مرثیه سرا و شبیه گردان متولد شده است و پدر بزرگش از جمله موذن‌های خوش صدای یزد می‌باشد. در عرصه مرثیه خوانی و آوازخوانی مذهبی نیز دستی دارد. او اولین کار هنری‌اش را در زمینه خوانندگی در سال 1346 در دبستان با همراهی محمدرضا روح بخش اجرا می‌کند که با تشویق معلمین و حضار جلسه روبرو می‌گردد. سه سال بعد، برای اولین بار صدای او از رادیو سراسری پخش می‌گردد که همان اجرا باعث می‌شود تا به عنوان خواننده برتر یزد معرفی گردد.. او در سال 1350 به خانه فرهنگ یزد راه می‌یابد که این راهیابی مقدمات جدی تر شدن فعالیت های هنری اش را فراهم می کند. محمد رضا برای بهتر شدن فعالیت های موسیقی و خوانندگی به شاگردی نزد اساتیدی از جمله محمدرضا روح بخش، عامری الحسینی، فروغ الدین ترین پیشه و همچنین به طور غیر مستقیم به فراگیری ردیف‌های آوازی استاد محمود کریمی می‌پردازد.

فعالیت های هنری

جعفری در دهه 60 به صورت رسمی فعالیت هایش در رادیو و تلویزیون آغاز را می‌کند و در سال 1384 طی ابلاغی، به عنوان کارشناس موسیقی انتخاب و از آن پس ناظر پخش آثار موسیقایی در صدا و سیمای یزد می‌گردد. نیایش عصرهای ماه مبارک رمضان، نوای سحرگاهی ماه مبارک رمضان، آوازهای مذهبی در ماه محرم در مدح اباعبدالله الحسین (ع) و آواز «شاد آمدی»؛ از شاخص ترین آثار مذهبی وی به شمار می‌رود که از رادیو و تلویزیون سراسری پخش شده است. وی به دلیل سبقه سیاسی و انقلابی که دارد، در این زمینه نیز آثاری از خود به جای گذاشته که شاخص ترین آن ها "بهار بهمن" است که برای پیروزی انقلاب اسلامی اجرا کرده است. ترانه‌هایی که محمدرضا جعفری برای شهدا، پایان جنگ تحمیلی و در سوگ رحلت امام خمینی سروده‌است هیچگاه از حافظه تاریخی مردم یزد پاک نخواهد شد. در حال حاضر عمده فعالیت های محمدرضا جعفری در زمینه آموزش مداحان و خوانندگان، کارشناسی موسیقی، آهنگسازی و آموزش ردیف خوانی موسیقی اصیل ایرانی به علاقه مندان این عرصه است. وی چندین مقاله، کتاب و پژوهش‌های گوناگون در زمینه موسیقی، سخنرانی در دانشگاه ها، کارشناسی در برنامه های تلویزیونی و... را نیز در کارنامه علمی خود در زمینه موسیقی به ثبت رسانده‌است.

منبع

اطلس انقلاب یزد

آرشیو دفتر تاریخ شفاهی یزد