ننه عصمت

از قصه‌ی ما

«فاطمه صغری فلکیان» یا همان ننه عصمت خودمان متولد شهریور ۱۳۱۹ در شهر یزد است. عصمت فلکیان یکی از قهرمانان جشنواره‌ی مردمی فیلم عمار است. او فرزند پسری نداشت که به جبهه‌های جنگ بفرستد و از سوی دیگر بنا داشت که به ندای امام خمینی پیرامون جبهه‌های حق علیه باطل پاسخ بدهد. تنها کاری که از دستش بر می‌آمد بافتن دستکش و لباس گرم بود. این بانوی یزدی در زمان دفاع مقدس برای رزمنده‌ها و پس‌از جنگ برای سربازان مرزی دستکش می‌بافت، با شکل گیری داعش و در خطر بودن حرم حضرت زینب او برای مدافعان حرم دستکش و کلاه می‌بافت، اما او امروز برای سربازان جبهه‌ی فرهنگی دستکش می‌بافد. فیلم دستکش ننه عصمت

دستکش ننه عصمت

جایزه‌ی دستکش ننه عصمت

جایزه‌ی دستکش ننه عصمت یکی از جوایز خاص جشنواره‌ی مردمی فیلم عمار است به افرادی که در خط درگیری جبهه‌ی فرهنگی انقلاب اسلامی فعالیت و اثرگذاری جدی دارند از سمت جشنواره مردمی فیلم عمار اهدا می‌شود.
این جایزه هرساله از فرد قبلی گرفته و به فرد جدیدی اهدا می‌شود. در پنجمین جشنواره‌ی مردمی فیلم عمار برای اولین بار این آقای مسعود دهنمکی کاگردان آثار سینمایی داده شد. ایشان پس‌از دریافت این جایزه‌خطاب به حضار گفتند: شما بچه‌های عمار، سونامی دهه‌ی‌ 90 فرهنگ انقلاب هستید. شما نیامده لرزه به اندام کسانی انداختید که این عرصه را حیاط خلوت خود می‌دانستند. من یک جمله از رهبر یاد گرفتم که می‌فرمایند «لازمه انقلاب تحمل سختی‌هاست» و شهید آوینی می‌گفت: هرجا امکانات هست کار نیست و هرجا کار هست امکانات نیست. ده‌نمکی در پایان گفت: باید بین عزتی که خدا به انسان می‌دهد و عزتی که دیگران می‌خواهند به کسی بدهند یکی را انتخاب کرد. همچنین در دهمین جشنواره‌ی مردمی فیلم عمار جایزه‌ی دستکش ننه عصمت به میلاد گودرزی خبرنگار افشاگر فسادها اهدا شد. او پس‌از دریافت این جایزه گفت: از دریافت این جایزه بسیار خوشحالم، به قول فضای مجازی ها از لحاظ روحی به این جایزه احتیاج داشتم، چراکه گاهی اوقات در این فضا سردمان می‌شود؛ خوش‌حالم صدای ما شنیده شد و کسانی که باید می‌شنیدند، شنیدند. نمیدانم گزارش آخری ما مربوط به ماهشهر را دیده‌اید یا خیر؛ آن جوان ماهشهری بعد از آنکه کلی گلایه کرد و صحبت کرد، گفت که آیا صدایمان به جایی می‌رسد؟ وقتی اولین بار راش‌های این مصاحبه را بچه‌ها به من دادند، یاد روزهای اولی افتادم که کارمان را با پرونده‌ی لواسان آغاز کرده بودیم؛ خاطرم هست یکی از آقازاده‌ها بعد از پخش یکی دو قسمت به من پیام داد و گفت که صدایتان به جایی نمیرسد! وقتی صحبت‌های آن جوان ماهشهری را دیدم ناگهان تا عمق وجودم یخ کرد؛ با خود گفتم که انگار به نظمی رسیده‌ایم که آن جوان احساس می‌کند صدای اعتراضش به جایی نمیرسد و آن آقازاده هم فکر می‌کند که صدایی برعلیه‌اش به جایی نمیرسد. با خود گفتم که اگر به آن نظم "به من چه" و "به تو چه" برسیم باید فاتحه را بخوانیم و شرمنده‌ی مادر شهید شیر سامرا شویم که پسرش هیچ گاه نگفت به من چه. حالا که می‌بینم جشنواره‌ی عمار به ما توجه داشته و صدای‌مان را شنیده است، خوش‌حال شدم چرا که صدای آن جوان شنیده شده است. وقتی دستکش ننه عصمت را دریافت کردم فهمیدم که یک عزم اجتماعی برای برهم زدن این صحنه‌ی ناعادلانه به‌وجود آمده است. امیدوارم بتوانیم این راه را ادامه بدهیم.

تاکنون افراد ذیل دستکش ننه عصمت را از جشنواره‌ی مردمی فیلم عمار دریافت کرده‌اند.
فیلم ننه عصمت

دریافت کنندگان جایزه‌ی دستکش ننه عصمت
گیرنده دوره‌ی جشنواره توضیحات
مسعود دهنمکی دوره‌ی پنجم کارگردانی آثار پرمخاطب سینما
مسعود شجاعی دوره‌ی پنجم کارهای گرافیک
مفیدی کیا دوره‌ی ششم ساخت اثر لکه
محسن اردستانی دوره‌ی هفتم اثار تولیدی درباره‌ی فتنه‌ی 88و مدافعان حرم
مهدی نقویان دوره‌ی هشتم آثار تولیدی پیرامون فتنه
زهرا چخماغی دوره‌ی نهم جسارت در خبرنگاری
میلادگودرزی دوره‌ی دهم روزنامه نگاری تحقیقی و فعالیت‌های عدالت‌خواهانه


پویش حمایت از رزمندگان جبهه‌ی مقاومت اسلامی

همزمان با جشنواره‌ی مردمی فیلم عمار پویش «حمایت از رزمندگان جبهه‌ی مقاومت اسلامی» گسترش پیدا کردو «ننه عصمت» بار دیگر از تمامی زنان و بانوانی که در طول هشت سال دفاع مقدس، دوشادوش رزمندگان اسلام در پشت جبهه‌ی هشت سال دفاع مقدس، فعالیت می‌کردند، برای بافت دستکش و اهدای آن به مدافعان امروز حرم اهل بیت(ع) دعوت کرد. این مادر یزدی که امروز به سختی قادر به راه رفتن است و از زمان جنگ تحمیلی تا پنج سال پیش برای رزمندگان و مرزداران کشور دستکش کاموایی می‌بافته است، از زنان و دختران ایرانی خواست تا همانند سال‌های دفاع مقدس و همزمان با فرا رسیدن فصل سرما، با بافتن دستکش، به یاری مدافعان حرم که برای دفاع از حریم اهل بیت(ع) و اسلام می‌جنگند، بشتابند. و در راستای این پویش تمامی مناطق اکران کننده‌ی فیلم‌های عمار به جمع‌آوری کمک‌های مردمی به جبهه‌ی مقاومت پرداختند.

«دستکش ننه عصمت» به مادر سربرنیتسایی رسید

همزمان با جشن پیروزی انقلاب اسلامی، طی مراسمی که با حضور محمود حیدری سفیر جمهوری اسلامی ایران در بوسنی و هرزگوین، بهروز ناصری مدیر دفتر نمایندگی سازمان صدا و سیما در سارایوو پایتخت این کشور و جمعی از علاقه‌مندان و فعالان فرهنگی برگزار شد، از رامیزا بورزیج که خانوده‌اش در جنگ بوسنی شهید شدند با اهدای جایزه‌ی ویژه‌ی «دستکش ننه عصمت» جشنواره مردمی فیلم عمار و هدیه ای نقدی قدردانی به عمل آمد. حضور رامیزا بورزیج یکی از اعضای انجمن مادران سربرنیتسای بوسنی و هرزگوین و شرح ماجرای دردناک شهادت همسر و فرزندانش در زمان جنگ بوسنی در یکی از سکانس‌های فیلم بلند «آوازهای باد» باعث شد جایزه‌ی ویژه‌ی «دستکش ننه عصمت» به عنوان نمادی از مقاومت و پایداری به خاطر حضور این شخص در این اثر از طرف جشنواره‌ی مردمی فیلم عمار به او تقدیم شود. بورزیچ از گروه فیلمساز ایرانی و کانال بالکان شبکه‌ی جهانی سحر به دلیل رساندن پیام هموطنانش به مردم ایران که همواره حامی آنان بوده‌اند، تشکر کرد. فیلم بلند داستانی «آوازهای باد» که برای اولین بار در هشتمین جشنواره‌ی مردمی فیلم عمار اکران شد روایت زندگی دختر جوان و هنرمندی به نام آنا ماریا را متاثر از جنگ بوسنی به تصویر می‌کشد و در آن چالش‌ها و پیامدهای جنگ در زندگی مردمان این کشور و نقش و تاثیر کمک‌های انسان‌دوستانه و صلح‌جویانه جمهوری‌اسلامی ایران به بوسنی و هرزگوین را به نمایش می‌گذارد. سابت سیدینوویچ، جنیتا ایماموویچ، مرصاد الزی، بیرسنا رستموویچ، مراد رستموویچ، لنا مگ لبو و ونسا گلوجو لونل گروه بازیگران اصلی این اثر را تشکیل می‌دهند.

«آوازهای باد» به نویسندگی و کارگردانی محسن سوهانی، تهیه کنندگی محمود بابایی و مجری طرحی و مشاوره کارگردانی توسط بهروز ناصری، محصول مشترک شبکه‌ی جهانی سحر و سازمان فرهنگی-رسانه‌ای اوج است که با حضور عوامل فنی و بازیگران بوسنیایی از طرف دفتر نمایندگی ججسازمان صدا و سیماچچ در سارایوو به تولید رسیده است.


جستارهای وابسته

منابع

جشنواره‌ی مردمی فیلم عمار

دستکش ننه عصمت به یک خبرنگار تحقیقی اهدا شد

دستکش ننه عصمت به مادر سربرنیتسایی رسید

ماجرای دستکش ننه عصمت

با دستکش تمیز می‌شود شیشه‌ را پاک کرد