مسجد گذر باباولی کاشان

از قصه‌ی ما
مسجد گذر باباولی کاشان

تأسیس:

این مسجد در قرن 11 قمری تأسیس می‌شود.

مسجد گذر باباولی کاشان

معماری و هویت مکانی مسجد:

این مسجد در خیابان باباافضل، کوچه درب باغ، گذر باباولی واقع شده است. این مکان مقدس دو طبقه بوده و داخل آن چهار ردیف هفت تایی ستون وجود دارد. بنا دارای سه ایوان نامتقارن است که دو تای آن ها باریک و بلند و ایوان دیگر به صورت عریض و کوتاه می باشد این بنا دارای دو شبستان تابستانی و زمستانی می‌باشد.

موقوفات:

این مسجد3 باب مغازه در گذرباباولی دارد.

امامان جماعت:

آیت‌الله محمد خالصی‌زاده از سال 1321 تا 1322، آیت الله شیخ‌جعفر صبوری از سال 1322 تا 1382، حجت‌الاسلام شیخ‌مرتضی صادقی از سال 1382 تا الان

فعالین مسجد:

از فعالین مسجد از دوران قبل از انقلاب و شروع کارهای فرهنگی و سیاسی میتوان آیت الله شیخ‌جعفر صبوری، حاج عباس مسعودی‌نیا، حاج علی شکرریز، حجت‌الاسلام شیخ حبیب شیرخدایی، مصطفی ماجدی، محمدخدابخش(فرمانده سابق سپاه کاشان)، سیدمحمد بهشتی و شهیدان حسن ترسلی، نوشین‌فر، لسان و... را نام برد.

شروع فعایت‌های انقلابی:

همزمان با تبعید آیت الله «محمد خالصی‌زاده» به کاشان،ایشان وقتی حوزه از هم پاشیده کاشان را می‌بینید در این فکر می‌افتد که به حوزه سروسامان بدهد و آن را احیاء کند. برای این هدف به شخصی نیاز پیدا می‌کند،از این روی به مرحوم آیت‌الله صدرالدین صدر نامه می‌نویسد و از ایشان می‌خواهد که برای تدریس و سرپرستی حوزه علمیه کاشان کسی را به این شهر بفرستد. مرحوم صدر تقاضای مرحوم خالصی‌زاده را سر درس مطرح می‌کند. دو هفته‌ای می‌گذرد وکسی پاسخ نمی‌دهد تا اینکه آیت الله شیخ‌جعفر صبوری‌قمی به خاطر آشنایی، انس و علاقه‌ای که به مرحوم صدر داشتند به ایشان اعلام آمادگی کردند و آن بزرگوار هم استقبال کرد.آیت الله صبوری در ماه ربیع‌الاول سال 1363 قمری(1322 شمسی) بدون هیچ مقدمه و تمهیدی روانه کاشان شدو در مسجد باباولی از مقدمات تا لمعه را صبح و عصر تدریس می‌کرد.

برخی نابسامانی‌ها و نامهربانی‌ها ومشکلات زندگی، به سرقت رفتن اندک اثاثیه منزل آیت‌الله صبوری و مسائل و گرفتاری‌های دیگر،ایشان به قم برمی‌گردد، ولی پس از چندی اهالی کاشان از آیت‌اللّه بروجردی که در آن زمان زعیم حوزه بود درخواست بازگشت وی را کردن و آیت‌اللّه بروجردی، امام خمینی(ره) را به منزل ایشان فرستادند و حضرت امام درخواست مردم کاشان و آیت‌اللّه بروجردی را مطرح فرمود و آقای صبوریدرخواست را می‌پذیرد و به کاشان بازمی‌گردد.

ایشان در مدت حضورش علاوه بر احیاء بخشی از میراث فرهنگی این شهر تاریخی، به تأسیس کتابخانه، حوزه علمیه، بیمارستان، صندوق خیریه مبادرت کرد. وی همزمان با رسیدگی به امور فقرا، در مبارزات انقلاب کاشان نیز نقش اساسی داشت و پس از پیروزی انقلاب نیز از طرف امام خمینی(ره) به عنوان اولین حاکم شرع کاشان در امور قضایی منصوب شد.ایشان مسئولیت و امام جماعتی مسجد گذر باباولی را به عهده داشت.

آیت‌الله صبوری را میتوان«رهبر مبارزات کاشان» نامید. ایشان از سال ۱۳۴۲ که نهضت امام خمینی(ره) آغاز شد، محور فعالیت‌های انقلابی بودند و در همان دوران قبل از پیروزی انقلاب، شخصیت‌هایی سخنور و انقلابی همچون نواب صفوی‌، آیت‌الله سبحانی، آیت‌الله وحید خراسانی، مرحوم تربتی، عبدوست، موحدی و... را برای سخنرانی به مسجدشان دعوت می‌کردند. ایشان در اکثر تظاهرات‌های مردمی در صف اول بودند. در آن دوران، اکثر تظاهرات‌های مردمی از مسجد ایشان (مسجد باباولی) آغاز می‌شد. اینجا پایگاه جوانان متعهد و پرشور و انقلابی بود.


رویدادها و فعالیت‌های شاخص مسجد:

1-برگزاری بزرگ‌ترین و پرشورترین مراسم ترحیم حاج‌آقا مصطفی خمینی در سال56 که در این مسجد برگزار و در پایان مراسم، نخستین راهپیمایی و تظاهرات علیه رژیم در کاشان از این مسجد آغاز شد.

2- این مسجد محل تجمع و شروع تظاهرات مردم کاشان قبل از انقلاب بوده است.

3- مراسم چهلم شهدای یزد، اهواز و جهرم درنوزدهم اردیبهشت ماه سال 1357با حضور گسترده مردم انقلابی کاشان در این مسجد برگزار شد.

4-برگزاری مجلس دعا برای جنگ‌زدگان لبنان

5-مراسم سومین روز شهدای قم،که حدود سه هزار نفر در مسجد باباولی اجتماع کردند و در پایان ضمن برپایی تظاهرات،با مأمورین ساواک درگیر می‌شوند.

6-برگزاری مراسم احیاء ماه مبارک رمضان در سال 57که حدود سه هزار نفر پس از خروج از مسجد، شعارهای انقلابی سر می‌دهند

7-برگزاری مراسم چهلم شهدای قم و تبریزدر این مسجد آغاز مراسم راهپیمایی

8-برپایی نماز جمعه توسط آیت الله خالصی‌زاده که نماز جمعه باشکوهى در کاشان و در این مسجد اقامه مى‌گردد.

9- راه‌اندازی حوزه علمیه در این مسجد توسط آیت‌الله صبوری و تربیت علمایی همچون آیات عظام حسین راستی، محمد امامی‌کاشانی، سیداسدالله خراسانی،سیدرضا علم‌الهدی، حسین مناقب، محمود صلاحیان و...

10-در پی تصویب لایحه کاپیتولاسیون، آیت‌الله صبوری در کاشان و در این مسجد به حمایت از امام برخاستند و به روشنگری مردم و افشای رژیم پهلوی و ارباب او آمریکا پرداختند.

11- پشتیبانی از مرجعیت امام خمینی در سال 43 و نشر رساله ایشان بین علاقه‌مندان توسط آیت‌الله صبوری در حوزه و مسجد باباولی

12- در این مسجد کمیته رسیدگی به خانواده‌های اعتصابیون تشکیل شد و جوانان انقلابی کار رسیدگی به خانواده‌ آن‌ها را به عهده داشتند.

13-خرید اسلحه برای درگیری مسلحانه علیه رژیم در صورت ضرورت

14-اطلاعیه آیت الله صبوری در تاریخ 1357/10/27 در تحریم محصولات اجنبی به خصوص اجناس آمریکا مگر در حد ضرورت

کتابخانه:

در این مسجد در سال 1344 کتابخانه جعفری به همت آیت‌الله صبوری تأسیس می‌شود و سپس در سال 1381 به مکانی جدید در مقابل مسجد انتقال می‌یابد و به کتابخانه آیت‌الله جعفر صبوری تغییر نام می‌دهد و دارای 19000 جلد کتاب، از جمله کتاب‌های خطی و نفیس می‌باشد.

فعالیت نظامی:

گشت‌های محله‌محور با حضور نیروهای مردمی و انقلابی در اوایل انقلاب با محوریت این مسجد در محله گذرباباولی برقرار بوده است.

پشتیبانی و کمک‌رسانی:

در جریان پشتیبانی و کمک‌رسانی به جنگ آیت‌الله صبوری خمس و زکاتی که دریافت می‌کردند، سهم امام آن را به ستاد جذب و هدایت کمک‌های مردمی کاشان اهدا می‌کردند.

فعالیت مسجد بعداز جنگ:

بعد از جنگ این مسجد فعالیت‌های خود را ادامه داد و هر ساله با کمک آیت الله صبوری اردوی زیارتی مشهد مقدس برگزار می‌کردند و همچنین این مسجد محل برگزاری کلاس‌های آموزش زبان، کامپیوتر، عقاید، قرآن و نهج‌البلاغه بوده است.

مسجد گذر باباولی کاشان

برنامه‌ها و فعالیت‌های روتین فعلی مسجد:

1-اقامه نماز جماعت صبح، ظهر ،عصر، مغرب و عشاء

2-قرائت دعای توسل، کمیل

3-برگزاری مراسم‌های عزاداری ماه محرم، صفر، ایام فاطمیه و سایر مراسمات جشن و سوگواری ائمه(ع)