تفاوت میان نسخه‌های «شیخ محمد علی صدوقی»

از قصه‌ی ما
(صفحه‌ای تازه حاوی «== معرفی == حجت‌الاسلام و المسلمین حاج شیخ محمدعلی صدوقی فرزند آیت‌الله محمد...» ایجاد کرد)
(بدون تفاوت)

نسخهٔ ‏۱۴ دسامبر ۲۰۲۰، ساعت ۰۹:۱۰

معرفی

حجت‌الاسلام و المسلمین حاج شیخ محمدعلی صدوقی فرزند آیت‌الله محمد صدوقی و نوه‌ی میرزا ابوطالب کرمانشاهی، مرداد 1328در روستای عباس‌آباد قم دیده به جهان گشود. وی پس از گذراندن دروس مقدماتی حوزه در مدرسه‌ی علمیه‌ی عبدالرحیم خان به قم رفته و در مدرسه‌ی حقانی مشغول به تحصیل شد و نزد اساتیدی همچون شب زنده¬دار، علوی گرگانی، دوزدوزانی، صدیقین، سید کاظم اخوان مرعشی، محمد فاضل لنکرانی، جعفر سبحانی و ابطحی کاشانی زانوی تلمذ زد. او دروس خارج فقه و اصول را نزد آیات حسین وحید خراسانی، سید محمدباقر سلطانی طباطبایی و منتظری گذراند.

شیخ محمد علی صدوقی

فعالیت ها قبل از انقلاب

در ابتدای نهضت که آیت‌الله صدوقی در یزد بود و او در قم، نقش رابط را بین پدر و آیت‌الله خمینی ایفا می‌کرد. با تبعید امام و زندانی شدن علمایی همچون آیت‌الله طالقانی و آیت‌الله مطهری که به تعبیر آیت‌الله بهشتی، آیت‌الله صدوقی محور انقلاب شد، شیخ محمدعلی همچون امین و مشاوری ثابت قدم برای پدر، نقش مدیریت و پیگیری فعالیت‌ها را در خارج از استان پیگیری می‌کرد. وی با سفر به نقاط مختلف کشور و سرکشی به انقلابیون شهرهای مختلف مشکلات آن‌ها را بررسی و به ضبط و ربط آن می‌پرداخت. شیخ محمدعلی در دوران تبعید امام، مسئولیتی دیگر نیز برعهده داشت. وی به عنوان یکی از افراد نزدیک امام خمینی، مسئولیت رساندن اعلامیه‌های امام از طریق تماس تلفنی به یزد را بر عهده گرفته و پیغام‌های خصوصی امام خمینی به آیت‌الله صدوقی را خود شخصاً به ایشان می‌رساند. با تبعید امام به پاریس، مسئولیت‌های انقلابی شیخ محمدعلی، وارد مرحله‌ی جدیدی می‌شود. وی با پیشنهاد حجت‌الاسلام سید احمد خمینی و با نظر آیت‌الله صدوقی در پاریس ماندگار شده و مسئولیت روابط عمومی تشکیلات انقلاب را برعهده می‌گیرد. وی مسئول هماهنگی ملاقاتهای امام و مصاحبههای امام شده و در برنامهریزیهای تشکیلات به انقلابیون ساکن پاریس کمک می‌کند. از طرفی مدیریت رساندن متن اعلامیه‌های امام از طریق خط تلفن به یزد هم برعهده‌ی او بود. این مسئولیت و سکونت در پاریس 3 ماه بیشتر طول نمی‌کشد. امام قصد بازگشت به وطن کرده و شیخ محمدعلی که تا آن موقع در کنار امام بود، همسفر ایشان می‌شود. شبِ پرواز به دستور امام تعداد افراد همراه مشخص ¬شد. همراهان هم باید مورد اعتماد بودند و هم وجودشان لازم و ضروری. در بین افرادی که انتخاب میشوند شیخ محمدعلی نیز حضور داشت و موقعیت صندلی او به توصیه حاج احمد خمینی دقیقاً پشت سر امام بود. این انتخاب نیز بی‌هدف نبود، پشت سر امام باید کسی می‌نشست که در صورت حضور در عکس‌ها از آن سوء استفاده نکنند. بدین ترتیب کنار دست امام سید احمد خمینی و پشت سر وی، محمدعلی صدوقی می‌نشیند.

فعالیت ها بعد از انقلاب

حجت‌الاسلام محمدعلی صدوقی پس از پیروزی انقلاب مدتی در کمیته‌ی انقلاب اسلامی و سپس در شورای فرماندهی سپاه یزد حضور داشت. پس از شهادت سیدرضا پاک‌نژاد، با رأی مردم جایگزین او در مجلس شورای اسلامی شد. از دیگر مناصب او معاونت شورای عالی قضایی، نمایندگی امام خمینی در انتخابات اعضای شورای عالی قضایی، نمایندگی مردم تهران در سومین دوره مجلس شورای اسلامی، معاون دادستان کل کشور و سرپرستی بنیاد دینی فرهنگی صدوق است. شیخ محمدعلی پس از رحلت آیت‌الله خاتمی در سال 67، از سوی امام به نمایندگی ایشان در استان و امامت جمعه یزد منصوب می‌شود. او در دولت‌های هفتم و هشتم نیز به طور همزمان معاون حقوقی و امور مجلس رییس‌جمهور بود. حجت‌الاسلام محمدعلی صدوقی سرانجام در تاریخ یازدهم تیرماه 1390 به دیار باقی شتافت و پس از تشییع باشکوه روی دستان مردم دارالعباده در مسجد حظیره و زیر پای پدر بزرگوارش به خاک سپرده شد.

منبع

آرشیو دفتر تاریخ شفاهی یزد