معلمان نهضت سواد آموزی
رمضانعلی مشقی
رمضانعلی مشقی، از سال 1360 وارد نهضت سواد آموزی شد. مدتی مسئول آموزش نهضت در سبزوار بود. ایشان خاطرات ناب و ارزندهای برایمان تعریف کرده است.
معلمان نهضت، همه کاره روستا بودند.
محسن بهروزیخواه نقل میکند
بسیاری از معلمان نهضت سوادآموزی، همه کارهی روستا بودند. از حل و فصل مسائل زناشویی تا رفع گرفتاریها و مصایب مردم. زمانی که مردم روستایی نیت خیر نهضتیها را میدیدند، برای هر کاری از معلم نهضت مشورت میگرفتند تا جایی که برای ازدواج فرزندانشان هم، اجازه و تایید معلمان نهضت را می خواستند. آنها هم از رفع و رجوع مشکلات راه، آب و برق روستایی گرفته تا فعالیتهای فرهنگی و هنری مختلف را برای آنها انجام میدادند.گفتوگویی که در ادامه میآید مصاحبه با یکی از آموزشیارانی است که به قول خودش در دوران معلمی در نهضت، کدخدای روستا شده بود.
خاطره
برای سوادآموزها قصه میگفتم
سال اول خدمتم آموزشیار روستای کیذقان در بخش ششتمد بودم. جمعکردن سوادآموز در کیذقان سخت بود چون اکثر کلاسها در نیمهدوم سال و در فصل سرما شروع میشد. کیذقان مردمی معتقد و مذهبی دارد. قرآنخوان در بین مردم زیاد بود ولی سواد نداشتند. اعلام کردم که میخواهم کلاس قرآن هم تشکیل بدهم. شب اول که کلاس تشکیل شد، 25 نفر آمدند و قرائت قرآن شروع شد. «سید نوری» یکی از اهالی روستا بود که قرآن را بسیار خوب میخواند، گفتم: «آقا سید شما از من بهتر قرآن میخوانید. از امشب کلاس قرآن با شما و کلاس خواندن و نوشتن با من.» کلاس را از روی قصههای قرآن شروع کردیم و هر شب برای سوادآموزها قصه میگفتیم. مردم به قصههای قرآن علاقه داشتند، حاج آقای نوری که ملای روستا بود همیشه در کلاسها حضور داشت. کلاس به قدری پر میشد که میز خالی برای نشستن نبود. آقای اسلامی مدیر مدرسه میگفت: «چطوری این ها را سرکلاس میآوری؟!»
منبع
کتاب ایام سبزوار