مروارید درخشان کویر

از قصه‌ی ما
عبدالجبار قرائی

معرفی

عبدالجبار قرائی سال 1336 در «محله گرمسیر» شهرستان «تفت» متولد شد. تحصیلات ابتدائی را در «دبستان کاظمی» سلطان‌آباد تفت گذراند و بعداً در «دبیرستان‌هاي رسولیان و ایرانشهر» تحصیل کرد و همزمان در کارهای هنری مشغول شد.

فعالیت ها

او در دوران دبیرستان به همراه برادرش «حمزه‌علی قرائی» و جمعی از دوستانش به تبلیغات و فعالیت‌های انقلابی می‌پرداخت. مثلاً مخفیانه عکس‌های امام خمینی را در زیرزمین خانه چاپ و بین مردم پخش می‌کرد. عبدالجبار به همین دلیل توسط مأموران ساواک دستگیر و به دنبال آن از دبیرستان اخراج شد. او که در کوچه حنا آتلیه داشت و به صورت خودآموز عکاسی را دنبال می‌کرد بسیاری از لحظات انقلاب یزد را با دوربینش به ثبت رساند. البته او وقایع انقلاب در بسیاری از شهرستان‌های یزد مثل تفت و مهریز را نیز با دوربین خود به ثبت رسانید. قرائي پس از پیروزی انقلاب اسلامی در جهادسازندگی در سنگر سازندگی و فعالیت‌های فرهنگی و هنری حضوری فعال داشت. در هشت سال دفاع مقدس نیز صحنه‌های ایثار و شهامت همرزمانش را هنرمندانه در قالب تصویر به ثبت رساند. او پس از پایان جنگ تحمیلی همچنان با روحیه بسیجی به فعالیت‌های خویش در زمینه تئاتر، عکاسی، فیلمسازی و مجموعه کارت پستال‌های تاریخی استان یزد ادامه داد.

آثار

مجموعه «مروارید درخشان کویر» و کتاب نفیس «ای صبا با ساکنان شهر یزد از ما بگو» شامل 240 عکس از میراث باارزش تاریخی و مذهبی استان يزد گوشه‌ای از آثار قرائی است. عبدالجبار قرائی سرانجام در تیرماه 1375 به هنگام فیلمبرداری از پیشرفت‌های صنعتی استان در یک حادثه دلخراش درگذشت.

منبع

آرشیو دفتر تاریخ شفاهی یزد