روزی که اهواز 14 شهید تقدیم انقلاب کرد / تعطیلی شرکت‌های امریکایی در اهواز

از قصه‌ی ما

روزی که اهواز 14 شهید تقدیم انقلاب کرد / تعطیلی شرکت‌های امریکایی در اهواز پائیز سال 1357 آبستن مبارزات توفنده مردم در سراسر کشور بود. نفس‌های رژیم پهلوی به شماره افتاده بود. شهرهای مختلف درگیر تظاهرات علیه سیاست‌های رژیم بود. شهر اهواز نیز با حرکت‌های پر شور انقلابی و با برپایی تظاهرات مخالفت خود را نشان می‌دادند. در این زمینه در کتاب «انقلاب اسلامی در اهواز» که توسط مرکز اسناد انقلاب اسلامی آمده است:

همراه با تشديد حركت‌های انقلابی و استقبال مردم از پيام‌های امام خمینی مبنی بر تداوم اعتصابات و راهپيمايی‌های خود عليه رژيم، اهواز نيز روزانه شاهد تعميق حركت‌ها، تشديد مبارزات و راهپيمايی‌ها بود. در دهه‌ آخر آبان ماه سال 57، اين تظاهرات به خاك و خون كشيده شد و جمعی ديگر از مردم اهواز به شهادت رسيدند. خبرها حاكی از اين بود كه «در تظاهرات شهر اهواز 5 نفر به شهادت رسيده، دو نفر ديگر هدف گلوله قرار گرفتند. از يكشنبه‌ گذشته همه روزه تيراندازی‌هايی در اهواز صورت گرفته است. چندين شركت آمريكايی كه بيشتر آن‌ها در صنايع نفت مشغول فعاليت هستند، اكنون لااقل به حال تعطيل درآمده‌اند». از طرفی تنها در فاصله‌ سه روز پس از اين درگيری‌های خونين، حادثه‌ دردناك ديگری در اهواز اتفاق افتاد كه موجبات شهادت جمعی ديگر از مردم را فراهم آورد. مأموران امنيتی و انتظامی رژيم در مواجهه با تظاهرات پرشور و همگانی مردم اهواز ـ كه در اين دوره و از اواخر آبان ماه به صورت هميشگی و در همه جای شهر اتفاق می‌افتاد ـ عنان اختيار از دست داده و به دستور مقامات مافوق، خود مردم را به رگبار گلوله می‌بستند.

در 23 آبان نيز كه مردم در حال انجام تظاهرات و راهپيمايی در گوشه و كنار شهر بودند، به گزارش خبرگزاری‌های مختلف‌ به رگبار بسته شدند كه حاصل آن 14 شهيد بود و نام‌های آنان در منابع نيز ثبت شد. نشريه‌ شماره‌ 1 اخبار جنبش اسلامی در تاريخ 29/8/57 خبر را بدين صورت مخابره كرده است:

«امروز در اهواز تظاهرات به خون كشيده شد و 14 نفر به شهادت رسيدند؛ ناصر خروش، منصور نواصری، محسن محمدی، ليلا قشقايی (8 ساله)، فرشته رياضی (8 ساله)، حسين صادقی، حشمت‌الله آرامی، پرويز اديبی و بهزاد براتی از جمله شهدای امروز اهواز بودند».