نابغه بسیج 29 سال پس از شهادتش شناخته شد

از قصه‌ی ما
نسخهٔ تاریخ ‏۷ ژانویهٔ ۲۰۲۱، ساعت ۱۷:۲۷ توسط ابوالفضل بکرای (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

نابغه بسیج 29 سال پس از شهادتش شناخته شد/ حسن صوفی به سوی شهادت می تاخت

337224 495.jpg
13920911131547821654915.jpg

نابغه بسیج همدان که زمانی با عملی کردن طرح پنج لشکر رزمی توانست قلب رهبر کبیر انقلاب اسلامی را خشنود کند، امسال، پس از 29 سال از شهادتش به عنوان شهید شاخص بسیج معرفی و كمي از مهجوریت خارج شد.

گمنامی شهید پس از گذشت 29 سال از شهادت فرمانده بسیج وقت همدان در سال 1363 که در زمان خود با ابداع و سازماندهی چندین لشکر توانسته بود ایده طرح پنج لشکر را برای اعزام به جبهه ها اجرایی کند، این چهره مهجور مانده در تاریخ دفاع مقدس استان با معرفی به عنوان شهید شاخص سال 1392 بسیج کشور، قدری از گمنامی خارج شد و سرمایه ای بزرگ را برای هدایت فکری جوانان برای مسئولان فرهنگی استان وکشور مهیا کرد.

عضو گیری سپاه پاسداران

شهید صوفی در خانواده مذهبی در منطقه کبابیان همدان متولد شد، دوران کودکی ونوجوانی خود را با حضور در جلسات مذهبی شهر سپری می کند که این زمینه اعتقادی موجب می شود وی در دوران نوجوانی در مدرسه ابن سینا همدان اقدام به روشنگری بین منحرفین و گروهک ها و اقدام به هدایت این منحرفین می کند.

وی با سفرهای متعدد به شهر قم از محضر مراجع بزرگ این شهر نیز در جهت تغذیه فکری خود بهره لازم را می برده و یکی از تاثیرگذاران در پیروزی انقلاب اسلامی در شهر همدان با مبارزه مسلحانه نیز بوده است.

این جوان همدانی با عضو گیری سپاه پاسداران وارد این نهاد شده و تیزبینی و دقت نظر وی در امور، وی را به مسئولیت ارزشیابی تیپ ویژه شهدا وسپس قائم مقامی لشکر حجت می رساند و با وجود مشکلات فراوان در آن دوران برای تامین نیروی انسانی اقدام به ابتکاری جالب برای ایجاد پنج لشکر می کند که مورد توجه فرمانده وقت سپاه پاسداران قرار می گیرد.

محسن رضایی در این خصوص در خاطرات خود آورده است: یکی از جلوه های استان همدان در دوران جنگ را می توان در اعزام های با شکوه آن تعبیر کرد، چنین اعزام هایی انسان را شگفت زده می کرد.

وی ادامه داده است: شهید حسن صوفی در این کار بزرگ تاثیر بسزایی داشت و رژه چند کیلومتری انبوه رزمندگان در قالب طرح پنج لشکر عظمت زیادی داشت.

علاقه امام خميني(ره) به ديدن تصاوير رژه پنج لشكر

فرمانده سابق سپاه پاسداران اذعان داشته که این رژه آنقدر مورد توجه امام خمینی(ره) قرار گرفت که دو یا سه بار تصاویر آن را دیدند و می خواستند صحنه ها باز هم تکرار شود.

در سوابق این شهید همدانی می توان به مسئولیت فرماندهی بسیج همدان نیز اشاره کرد، وی در نهایت و به رغم مخالفت ها برای حضورش در خط مقدم، در عملیات بدر و در 26 اسفند ماه 1363 و درسن 23 سالگی به شهادت می رسد.

بیان خاطرات

برادر این شهید می گوید: با برادرم در جلسات مذهبی آقای مسکین، مکتب ولیعصر و همچنین آقای متقی شرکت می کردیم، پدرم نقش ارزنده ای در تربیت فرزندان در خانه داشت و همیشه فرزندانش را به یاری رساندن به دیگران دعوت می کرد که برادرم در این زمینه همیشه پیشقدم بود.

محمد حسین صوفی عنوان کرد: برادرم به افراد بی بضاعت بسیار کمک می کرد فردی پس از شهادتش به من می گفت که برادرم هزینه تحصیل فرزندش را تامین می کرده است، از این موارد زیاد است، او اراده قوی داشت واگر بر مبنای اصول اعتقادی تصمیمی می گرفت هر طوری که بود آن را عملی می کرد.

سردار علی شادمانی معاون ستاد کل نیروهای مسلح نیز وی را دارای شخصیتی متفاوت در مقایسه با دیگر همسالانش معرفی می کند.

علی شادمانی با اشاره به اینکه از رفتارهای پخته و عملکردش به این نتیجه رسیدم که خانواده ای والا داشته و در کودکی تربیتی خاص شده است، اذعان داشت: وی فردی بسیار با تربیت، هم در رفتار و هم در گفتار وحرکات بود و نکته جالب توجه در شخصیت او این است که او شخصیت پخته اش را قبل از انقلاب ساخته بود و فردی نبود که تحت تاثیر تحولات و ارزش ها قرار گیرد و خودش را عوض کند.

وی با اشاره به ساماندهی لشکر حجت توسط حسن صوفی اذعان داشت: این کار زمینه ساز تشکیل پنج لشکر و سپس 10 لشکر در استان همدان شد.

ایده های شهید صوفی برای جذب

سردار حسین همدانی فرمانده سابق سپاه محمد رسول(ص)نیز در خصوص شهید صوفی گفت: او برای جذب نیروهای رزمنده برنامه های مفصلی داشت و تصمیم ایجاد و ساماندهی پنج لشکر را در اوایل قبول مسئولیت فرماندهی بسیج سپاه همدان در ذهن می پروراند.

روزی که ایده او مطرح بود در همدان هنوز یک تیپ مستقل وجود نداشت

وی ادامه داد: روزی که این ایده مطرح بود در همدان هنوز حتی یک تیپ مستقل وجود نداشت،اما این ایده بزرگ در نهایت به تشکیل پنج لشکر ختم و ساماندهی شد و او از همه اقشار جامعه نیرو داشت که در ورزشگاه قدس همدان گرد هم آمدند.

منتظر نبود دستور بدهند و تماشاکند

سردار رضا میرزایی از فرمانده هان دفاع مقدس نیز وی را ناشناخته معرفی می کند.

این فرمانده سال های دفاع مقدس با اشاره به آشنا بودن عجیب او به همه امور، اذعان داشت: چند بُعدی بود و هم عقبه را داشت وهم خط مقدم را، در هنگام عملیات پابه پای نیروها حرکت می کرد و چنان با نیروها انس می گرفت که حتی نیروهای دیگر استانها نیز از همدانی بودن او بی اطلاع بودند.

وی اظهار داشت: صوفی در کنار سر وسامان دادن نیروهای تیپ شهدا به لحاظ جذب نیرو در عملیات ها نیز شرکت می کرد، منتظر نبود دستور بدهند و تماشاکند، همراه نیروها بود و نمی گفت بروید انجام بدهید، بلکه می گفت برویم انجام دهیم، وقتی نیروها نیز می دیدند او عاشقانه کار می کند روحیه ای مضاعف می گرفتند.

صوفی روشنفکری مذهبی و منطقی بود

این راوی سالهای دفاع مقدس گفت: وی روشنفکری مذهبی و منطقی بود، حرف مخالفین را می شنید و متقابلا با آنها سخن می گفت تا آنها را قانع کند. وی یک بعدی نبود که بخواهد روی حرفش پافشاری کند و اگر در هر موضوعی نظری می دادیم که احساس می کرد بهتر است آن را انجام می داد.

میرزایی اظهار داشت: او افق دور را در کارش می دید و برای همه نیروها در شرایط بحرانی هم برنامه لازم را چیده بود، او نیروی چند منظوره بود که جایش هم اکنون خالی است و او را کسی نیز نشناخت، وی هم اکنون نیز در همدان غریب است.

دوستانش از توانمندیهایش صحبت می کنند ناراحت می شد

وی بیان داشت: صوفی اگر متوجه می شد دوستانش از توانمندیهایش صحبت می کنند ناراحت می شد وآنان را از گفتن این مسائل پرهیز می داد، بدون شک اگر هم اکنون حضور داشت از نیروهای اصلی نظام اسلامی بود، جای خالی او را بسیار احساس می کنم.

سردار حمید حسام نیز با اشاره به برنامه ریزی های شایسته حسن صوفی و جذب نیروهای موثر در سپاه توسط وی، گفت: وی در سازماندهی نیروها نیز تبحر خاصی داشت و قدرت سازماندهی او در تشکیل پتج لشکر رزمی استان به عنوان خط مشی برای تشکیل نیروی سپاه محمد رسول الله محسوب شد.

روايت شهادت

حمید عسگری یار کودکی تا شهادت حسن صوفی در خصوص نحوه شهادت او می گوید: با خبر دارشدن از اجرای عملیات بدر در اسفند 1363 همان گونه که به صوفی قول داده بودم او را از اجرای عملیات آگاه کردم، از طرفی فرمانده لشکر ویژه شهدا نیز درخواست می کرد وی مسئولیت ستاد را در این عملیات به عهده بگیرد.

معاون سابق سیاسی امنیتی استانداری همدان با اشاره به عدم قبول این مسئولیت و آمدن صوفی تنها برای شرکت در عملیات اذعان داشت: در گردان شروع به تمرین برای آر پی چی زنی کرد و در نهایت اتوبوس ها برای انتقال نیروها به خط آمدند و در حالی او را بدرقه کردم که جز چند نفر از گردان در آن اتوبوس نمی دانستند فردی که در کنارشان نشسته پیشنهاد مسئولیت ستاد گردان را دارد.

عسگری ادامه داد: او آمده بود که بزند به خط آتش، آمده بود برسد به حقیقت، صوفی از همه چیز گذشته بود.

وی با اشاره به اینکه او چون عاشقان روانه جزایر مجنون شد، اظهار داشت: صوفی به سوی شهادت می تاخت این ها قصه و افسانه نیست بلکه حکایتی جانسوز است که خود شاهد آن بودم.

وی گفت: یکی از دوستانم او را در آخرین لحظات عمرش دیده بود که در حال آوردن آر پی جی برای نیروها بوده است، او برای من یک معلم اخلاق و دانشمندی متفکر بود.

حسن صوفی در 26 اسفند 1363 در حالی که در حال حمل چند گلوله آرپی جی بوده دیده می شود که در برابرش گلوله توپی به زمین می خورد، از پیکر وی در آن زمان چیزی یافت نمی شود اما در نهایت در سال 1377 از او چند استخوان و پلاک در تفحص یافت شده به همدان آمده و تشییع می شود. هم اکنون که 29 سال از شهادت وی می گذرد به عنوان الگوی جوانان در سال 92 معرفی شده و این در در حالی است که در طول همه این سالها کمتر یادی از این بزرگ مردم استان همدان میشد.


منابع

حسن صوفی به سوی شهادت می تاخت رونمایی از کتاب سردار شهید صوفی تشییع پیکر سردار شهید حسن صوفی در اسفند ماه سال 1363 شهید صوفی مبتکر طرح رژه ۵ لشکر در کشور بودhttps://www.tasnimnews.com/fa/news/1392/12/21/311512/%D8%B4%D9%87%DB%8C%D8%AF-%D8%B5%D9%88%D9%81%DB%8C-%D9%85%D8%A8%D8%AA%DA%A9%D8%B1-%D8%B7%D8%B1%D8%AD-%D8%B1%DA%98%D9%87-5-%D9%84%D8%B4%DA%A9%D8%B1-%D8%AF%D8%B1-%DA%A9%D8%B4%D9%88%D8%B1-%D8%A8%D9%88%D8%AF